Prechádzky v horách si dnes nenechali újsť desiatky turistov

03.12.2011 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa/Hertník 3. decembra (TASR) - Na viacerých miestach severovýchodného Slovenska sa dnes uskutočnili turistické a zábavné podujatia, ktoré tu majú pri príležitosti nadchádzajúceho sviatku svätého Mikuláša dlhoročnú tradíciu. Na Oslí vrch zo Starej Ľubovne, ako aj Bukový vrch z obce Hertník (okres Bardejov) vystúpili desiatky turistov.
Ako TASR informoval Stanislav Škerlík, ktorý sa podieľal na organizácii výstupu na Bukový vrch, turistické podujatie dnes prilákalo do hôr nad Hertníkom takmer 30 turistov z okresu Bardejov. \"Z Bukového vrchu sme pokračovali bočným hrebeňom Čergova na Žobrák a našu túru sme ukončili v obci Hervatov,\" priblížil Škerlík s tým, že dnešná turistika nebola pre zlú viditeľnosť o pekných výhľadoch. \"To je však vedľajšie. Išlo nám hlavne o dobrú prechádzku, trasa tej dnešnej mala dĺžku 14 kilometrov,\" poznamenal.
Tradičná turistická akcia doplnená o rôzne hry pre deti odštartovala dnes predpoludním v lesoparku pod hradom v Starej Ľubovni. \"Celkovo tu bolo 156 účastníkov, čo je doterajší rekord. Išlo prevažne o školákov z mesta, ako aj okolitých obcí,\" informovala TASR Alena Hriňáková z ľubovnianskeho centra voľného času.
Ako dodala, deťom priniesol sladkosti Mikuláš s čertom a anjelom, ďalšie ukryté pochúťky mohli nájsť školáci v rámci pripravenej hry poukrývané v areáli lesoparku. \"Neskôr sme vyhodnotili vedomostnú súťaž, ktorú sme vyhlásili pre žiakov základných škôl pred niekoľkými týždňami. Z 259 zaslaných odpovedí sme vylosovali 10 výhercov, ktorí získali vecné ceny,\" povedala Hriňáková.
Podujatie v Starej Ľubovni potom pokračovalo výstupom na Oslí vrch, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 859 metrov. Trasa v dĺžke 12 kilometrov bola podľa Hriňákovej dobrou prechádzkou, no tradičné výhľady na Vysoké Tatry či Spišskú Maguru tu dnes zakryla podobne ako pohorie Čergova nepriehľadná hmla.
 

Vyberte región